На днешния 25 май отдаваме почит на третото намиране на главата

...
На днешния 25 май отдаваме почит на третото намиране на главата
Коментари Харесай

Честваме третото намиране на главата на свети Йоан Предтеча

На днешния 25 май  отдаваме респект на третото намиране на главата на свети Йоан Предтеча и Кръстител.

Известно е от евангелията, че той бил обезглавен по заповед на цар Ирод Антипа. След това учениците на Йоан съхранили главата му като реликва. 

Йоан Кръстител и Иисус Христос са съвременници и далечни сродници.

Според евангелист Лука Йоан се родил шест месеца преди Иисус, пораснал като чист и лоялен на Божията воля юноша, водил живот на аскет. Когато пристигнало време да проповядва на народа смирение и непорочност от греховете, дружно с проповядването той почнал и да кръщава всички, които идвали при него разкаяни.

Това било подготовка на хората за идването на Христос - Месия,

Когото по предсказания на пророците от епохи еврейският народ очаквал. Затова Йоан е наименуван предтеча: той вървял преди Христос и подготвял пътя Му. Един ден Сам Иисус пристигнал при река Йордан и също се кръстил от Йоан (като Богочовек Христос е непогрешим и нямал потребност от покайно кръщение, само че Той направил това, както споделил, " с цел да се извърши всяка истина " ). По-късно Христос дал най-високата оценка за Кръстителя, като споделил: измежду родените от жена няма по-голям от Йоан Кръстител.

Църквата уважава преди всичко измежду индивидите света Богородица, родила Богочовека, въплътения Божи Син . На второ място и преди всички други светци се уважава свети Йоан Предтеча.

Затова има няколко празника през годината, отдадени на света Богородица, както и няколко, отдадени на Предтечата. Това са неговите: забременяване, раждане, кръщаване на Иисус, отрязване на главата на Йоан, както и три пъти намирането ѝ. Тя е защитавана от християните като реликва и при другите нашествия в Палестина и близките страни е била скривана и още веднъж намирана поради почитта към Предтечата. Третото намиране на главата му и донасянето й в Цариград станало в 850 година

Това са спомагателни мотиви свети Йоан да се уважава през годината.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР